354 (2) 355 (5) 356 (2) 357 (8) 358 (6) 359 (5) 360 (7) 361 (3) 362 (14) 363 (1) 364 (2) 365 (2) 366 (9) 367 (4) 368 (4) 369 (17) 371 (3) 372 (3) 373 (3) 374 (5) 375 (5) 376 (5) 475 (2) 497 (18) 498 (1)
razvrsti padajoče
Seksting

Seksting (angl. Sexting) je beseda, ki označuje pošiljanje golih fotografij oz.video posnetkov prek SMS-/MMS- sporočil. Izraz bi lahko prevedli tudi kot SMekSanje. To početje je značilno predvsem za najstnike med 13. do 19. letom, ki se fotografirajo/posnamejo goli ali napol goli nato pa si fotografije najpogosteje s pomočjo mobilnega telefona izmenjujejo z vrstniki.

SIM-kartica

SIM-kartica (kratica za Subscriber Identity Module) je kartica za storitve mobilne telefonije, ki vam omogoča vstop v omrežje. Na njej je zapisana uporabnikova telefonska številka ter varnostni kodi PIN in PUK. Za prijavo v omrežje jo je potrebno vstaviti v mobilni telefon. Na SIM-kartici so shranjeni podatki, kot so telefonski imenik in prejeti SMS-i. 

Spam

Spam: glej Nezaželena pošta.

Splet

Splet je zbirka elektronskih dokumentov, oblikovanih v jeziku HTML, ki vsebujejo povezave na druge dokumente in na grafike, zvočne in video datoteke. Splet je del širšega pomena interneta.

Spletna etika

Spletna etika (angl. Netiquette) je zbirka pravil lepega obnašanja/vljudnosti pri komunikaciji preko interneta. 

Spletna igra

Spletna igra je digitalna igra, ki poteka preko spleta. Podpira lahko tudi sodelovanje več igralcev hkrati.

Spletna kamera

Spletna kamera je kamera, ki oddaja vidni signal prek interneta. Uporablja se pri neposrednem sporočanju, video konferencah, klepetu idr. Z internetom povezane kamere so digitalne kamere, ki neprestano ali v določenih intervalih nalagajo slike na spletni strežnik.

Spletna skupnost

Spletna skupnost (angl. Online community) je spletno mesto za mreženje, torej virtualno okolje, ki gosti skupnosti članov s podobnimi interesi in dejavnosti. Člani si morajo ustvariti uporabniške profile in lahko nato uporabljajo orodja za nalaganje besedil, slik in drugih datotek, objavljajo sporočila na oglasnih deskah in sodelujejo na forumih. Mnogo spletnih mest za mreženje prepoveduje sodelovanje mlajšim od 13 let in ponuja nastavitve za zaščito profila.

Spletna stran

Spletna stran (angl. Webpage) je dokument z nadbesedilom (hypertext), kot ga prikazujeta spletni pregledovalnik oz. brskalnik. Na spletni strani so lahko besedilo, nadpovezave (linki oz. hyperlinki), podobe, videofilmčki in zvočni posnetki (glej: Brskalnik, Domača stran).

Spletne klepetalnice

Spletne klepetalnice (npr. Google Talk, Skype) omogočajo pisno ali govorno komunikacijo med uporabniki v realnem času. 

Spletni dnevnik

Spletni dnevnik: glej Blog.

Spletni klepet

Spletni klepet (angl. Chat) je sinhrona pisna komunikacija oz. dopisovanje preko interneta v realnem času. Prejemnik in uporabnik dejansko klepetata v pisni obliki, kot da bi se pogovarjala po telefonu, le da je ta oblika pogovorov cenejša. Uporabljajo se posebni programi za klepet in neposredno sporočanje.

Spletni vzdevek

Spletni vzdevek (angl. Nickname) je  zaslonsko ime, ki predstavlja uporabnika spletne storitve v seznamih stikov, klepetalnicah idr. in ga določi uporabnik sam. Pravilno izbran izdelek lahko zaščiti vašo zasebnost.

Spletno nadlegovanje

Spletno nadlegovanje (angl. Cyberbullying) pomeni nadlegovanje s pomočjo elektronskih medijev, navadno prek neposrednega sporočanja ali e-pošte. Spletni nadlegovalci lahko objavijo osebne podatke svojih žrtev in celo prevzamejo njihovo identiteto ter v njihovem imenu objavijo besedila z namenom klevetati in zasmehovati.

Sporočilo SMS

Sporočilo SMS je kratko in jedrnato besedilno sporočilo, omejeno na 160 znakov, ki je namenjeno pošiljanju preko mobilnih telefonov. 

Spyware

Spyware: glej Vohunski programi. 

SSL certifikat

SSL certifikat je potrdilo, ki ga mora strežniku oz. spletni strani izdati za to pooblaščena organizacija, in obiskovalcu zagotavlja, da je komunikacijski kanal med njim in strežnikom zares varen. SSL certifikat naj bi uporabljala vsaka spletna stran, ki od obiskovalca zahteva vnos osebnih podatkov, še posebej pa je to pomembno pri vnosu informacij o kreditnih karticah.

Strežnik

Strežnik je računalniški program, ki omogoča storitve drugim računalniškim programom na istem ali drugem računalniku. Spletni strežnik je računalniški program (nameščen v računalniku), ki dostavlja želene strani HTML ali datoteke (internetne strani) (glej tudi HTML).

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija