V Avstriji med najstniki najbolj priljubljen WhatsApp

1.6.2022

Avstrijski center za varnejši internet je objavil rezultate vsakoletne raziskave med mladimi o uporabi družabnih omrežij in aplikacij. Najbolj priljubljeni letos so WhatsApp, YouTube in Instagram.

Med najbolj uporabljanimi družabnimi omrežji in aplikacijami letos ni večjih sprememb. Raziskava, ki so jo v Avstriji izvedli lani decembra med najstniki, starimi od 11 do 17 let, je pokazala, da je na prvem mestu aplikacija za sporočanje WhatsApp, ki jo uporablja 96 % najstnikov, sledijo pa Youtube s 95 %, Instagram z 81 %, Snapchat in TikTok s po 70 % in Discord s 46 %. Messenger uporablja 27 % najstnikov, Viber, ki je med najbolj popularnimi pri nas, pa 14 %.

V enem letu sta delež med uporabniki najbolj povečala TikTok (za 13 %) in Discord (tudi za 13 %). Kar 77 % uporabnikov TikToka ga uporablja dnevno, kar je več kot v primeru YouTuba (64 %). Discord je bolj priljubljen pri mlajših najstnikih. V starostni skupini od 11 do 14 let ga uporablja 53 % najstnikov. Na deležu pridobiva tudi Roblox, ki se je prvič uvrstil na lestvico, uporablja pa ga 21 % najstnikov.

Facebooku se priljubljenost znižuje. Uporablja ga le 29 % najstnikov, delež pa se mu je v enem letu zmanjšal za 5 %.

Glede na spol obstajajo razlike med uporabniki posameznih družabnih omrežij. TikTok in Pinterest sta bolj popularna med dekleti, medtem ko sta Twitch in Discord bolj priljubljena pri fantih.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija